Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Обжалование и оспаривание исполнительной ...

Обжалование и оспаривание исполнительной надписи Обжалование и оспаривание исполнительной надписи сотрудников нотариальных служб по национальному законодательсву.

Великий сніг зберіг озимину

Великий сніг зберіг озимину

Зима була тривалою, але не холодною, тому українці не залишаться без гарного врожаю

Цього року українську погоду, мабуть, можна назвати нашим восьмим дивом. Адже в кінці березня випала місячна норма снігу, чого не спостерігалось останні 100 років. Тож чого в майбутньому чекати від примхливої пані погоди, не завжди знають навіть синоптики. А коли немає чіткої інформації, народ починає лякатись та вигадувати. Одна з головних сьогоднішніх «страшилок» — весна та літо будуть також дуже незвичними. Як такі погодні катаклізми відобразяться на вітчизняному сільському господарстві, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Сійте ярину у квітні

Якщо всі минулі роки можна було чітко відстежити, яка саме пора року за вікном, то 2013-й по праву можна назвати винятком із правил. Особливо переймаються селяни, фермери та аграрії. Адже більшість з них просто спантеличена і не розуміє, коли ж розпочинати сівбу зернових та висаджувати розсаду.

— Щодо овочів, то в південних областях загалом ситуація сприятлива для початку висадки. Натомість Центральній Україні ще варто почекати, — переконує Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру. — Адже з 7 по 13 квітня ми очікуємо наступну хвилю похолодання. Можливо, північна частина України ще побачить останній сніг. Щодо масового висівання ранніх ярих зернових, то в центральних і східних областях це можна буде робити вже в середині квітня. І це відповідатиме середнім термінам сівби. А щодо північних і західних регіонів ситуація дещо інша. Адже в цих областях ще лежить сніг, і, за даними на 1 квітня, його висота в окремих пунктах досягала 40 см. Це справді унікальне явище останніх років. Власне, був дуже холодний 1987 рік, коли першого квітня також лежав сніг, але тоді був зовсім інший характер зими. Нині ж у зв’язку з таким товстим шаром снігу і тим, що в цій частині території інтенсивного наростання тепла ми не очікуємо, не варто розпочинати сівбу ранніх ярих до двадцятих чисел квітня.

Такі дефіцитні гроші

Тим паче, фахівці переконують, що, незважаючи на погодні аномалії, врожай буде навіть кращий, ніж торік. А все тому, що грунт дуже добре зволожений, і навіть якщо літо й буде посушливе, то це не стане великою проблемою.

— Якщо робити попередній прогноз, думаю, що в цьому році ми зберемо на 8—10 мільйонів тонн зерна більше, ніж торік, — упевнений Сергій Стоянов, генеральний директор Української аграрної конфедерації. — На мою думку, маємо з оптимізмом дивитись на ситуацію, яка склалась навколо зернових у зв’язку з поточною погодою. Восени в Україні вже посіяно 6,7 мільйона гектарів пшениці, 1,1 мільйона гектарів ячменю, 300 тисяч гектарів жита, приблизно 1 мільйон гектарів ріпаку. За прогнозами, навесні ще буде посіяно 2,4 мільйона гектарів ярового ячменю, 4,5 мільйона гектарів кукурудзи, приблизно 200 тисяч гектарів пшениці й інші круп’яні культури (гречку, просо, овес, рис).

Таким чином, Україна, на мою думку, вийде на 16 мільйонів гектарів посівів зернових культур. Ще посіємо 1,5 мільйона гектарів сої, 4,8 мільйона гектарів соняшнику, а також ярового ріпаку. Впевнений, що з врожаєм і продуктами в Україні все буде нормально. Єдиний «продукт», який буде дефіцитним для аграріїв, — гроші.

Погоджується з експертом і Тетяна Адаменко. На її думку, не варто непокоїтись щодо озимих. Вони вдало перезимували. Адже, за спостереженнями фахівця з агрометеорології, середня температура зимового періоду була вищою за норму. Занепокоєння викликають лише західні області (Львівська, Волинська, Тернопільська), де після танення снігу посіви певний час перебуватимуть під водою. Якщо це буде 5 днів — нормально, 10 днів — може бути загибель посівів. Але це відбуватиметься локально і не матиме масового характеру. Щодо загальних втрат посівів ми залишаємо свій прогноз — не менше як 10%.

Урядовий Кур'єр

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента .

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента А.Портнов объявлен в розыск Министерство внутренних дел объявило в розыск бывшего первого заместителя главы Администрации Президента Андрея Портнова. Об этом сообщается на сайте Министерства внутренних дел в разделе «лица, ...

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича В Генеральной прокуратуре провели допрос бывшего министра юстиции Александра Лавриновича в производстве о злоупотреблении служебным положением во время расходования государственных денег в сумме ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде перекрито рух транспорту Державтоінспекція інформує, що з метою попередження правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку в місцях проведення святкових заходів у період з 18:00 31 грудня 2014 року до 06:30 ...

Ещё материал по теме: