Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Обжалование и оспаривание исполнительной ...

Обжалование и оспаривание исполнительной надписи Обжалование и оспаривание исполнительной надписи сотрудников нотариальных служб по национальному законодательсву.

Методичні рекомендації з організації та проведення всеукраїнського конкурсу МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

  • 09.10.2013  № 1/9-705
  • Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, департаментам (управлінням) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, інститутам післядипломної педагогічної освіти

    Методичні рекомендації з організації та проведення всеукраїнського конкурсу "Учитель року — 2014"

    На виконання рішення колегії Міністерства освіти і науки України від 27.06.2013 (протокол № 2/1-19) надсилаємо методичні рекомендації з організації та проведення всеукраїнського конкурсу "Учитель року — 2014" для використання в роботі.

    Заступник Міністра

    Б. М. Жебровський

    Додаток

    МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з організації та проведення Всеукраїнського конкурсу "Учитель року — 2014"

    На виконання Указу Президента України від 29 червня 1995 року № 489( 489/95 ) "Про всеукраїнський Конкурс "Учитель року", відповідної постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.95 № 638( 638-95-п ) та наказів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 24.10.2012 № 1143( v1143736-12 ) "Про проведення всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2013", від 25.02.2013 № 198 "Про проведення третього (заключного) туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2013" проведено всеукраїнський Конкурс "Учитель року — 2013" у номінаціях: "Інформатика" (м. Красноград Харківської області), "Фізика" (м. Кривий Ріг Дніпропетровської області), "Іноземна мова (французька)" (м. Житомир), "Музичне мистецтво" (м. Луцьк), "Російська мова" (м. Запоріжжя).

    Відповідно до наказів МОН № 1255 від 02.09.2013( v1255729-13 ) та № 1359 від 04.10.2013( v1359729-13 ) для проведення всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" скорочені терміни проведення Конкурсу та визначені номінації: "Директор школи", "Початкові класи", "Світова література", "Географія" та "Трудове навчання".

    Вирішено продовжити практику проведення третього (заключного) туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року" в містах районного та обласного підпорядкування: Олександрії Кіровоградської області ("Директор школи"), Золотоноші Черкаської області ("Початкові класи"), Білгород-Дністровському Одеської області ("Світова література"), Первомайську Миколаївської області ("Географія") та Білій Церкві Київської області ("Трудове навчання").

    (Звертаємо увагу! Конкурсні завдання з номінації "Директор школи" будуть виконуватись за окремою програмою.)

    ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ПРОВЕДЕННЯ КОНКУРСУ

    Всеукраїнський Конкурс "Учитель року — 2014" (далі Конкурс) проводиться МОН України спільно з Національною академією педагогічних наук, творчими спілками вчителів, педагогічними товариствами.

    МОН за поданням зазначених організацій затверджує щороку до 1 жовтня склад центрального оргкомітету Конкурсу.

    Конкурс проводиться в три тури:

    - перший — районний (міський) — жовтень — листопад 2013 року;

    - другий — республіканський — в Автономній Республіці Крим, обласний та міський — в Києві та Севастополі — грудень 2013 — січень 2014;

    - третій — заключний, проводиться поетапно: відбірковий — лютий; фінальний — березень.

    Для проведення першого і другого туру утворюються на місцях оргкомітети Конкурсу і журі з кожного фаху.

    Склад районного (міського) оргкомітету Конкурсу і журі затверджується районним (міським) відділом (управлінням) освіти за поданням районного (міського) методичного кабінету та фахових асоціацій учителів (за їх наявності).

    Склад оргкомітету і журі Конкурсу в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві та Севастополі затверджується відповідним органом управління освітою за поданням вченої (науково-методичної) ради регіональних інститутів післядипломної педагогічної освіти та фахових асоціацій (за їх наявності).

    Оргкомітети районного (міського), в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві і Севастополі затверджують порядок проведення Конкурсу.

    У порядку викладаються форми проведення Конкурсу, порядок представлення матеріалів та інші питання.

    (Загальноосвітні навчальні заклади можуть бути представлені одним учасником в кожній із номінацій. Для визначення представника школи можуть проводити відбірковий тур. При цьому процедуру проведення та критерії оцінювання заклад визначає самостійно.)

    Перший — районний (міський)

    Провести перший — районний (міський) тур з 1 жовтня по 29 листопада 2013 року.

    Відповідно до порядку, затвердженого районним (міським) оргкомітетом Конкурсу визначаються переможці першого туру.

    Переможці першого туру беруть участь у другому республіканському — в Автономній Республіці Крим, обласному та міському — в Києві та Севастополі.

    До 10 грудня 2013 року до Центрального оргкомітету направити статистичний звіт щодо проведення першого туру конкурсу ( v-705729-13 ) (додаток 6).

    Звіт надіслати в електронному вигляді (e-mail: nataly_68@ukr.net) та за адресою: Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, вул. Митрополита Василя Липківського, буд. 36 (вул. Урицького, 36), к. 212, м. Київ, 03035.

    Другий — республіканський — в Автономній Республіці Крим, обласний та міський — в Києві та Севастополі

    Другий тур Конкурсу провести з 02 грудня по 25 січня у два етапи — заочний та очний.

    Під час проведення другого туру Конкурсу учасникам рекомендується виконати конкурсні завдання відповідні до завдань третього (заключного) туру Конкурсу:

    - самопрезентація (до 10 хвилин);

    - тестування з фахової майстерності;

    - презентація досвіду (15 хвилин);

    - конкурсний урок (45 хвилин);

    - самоаналіз уроку (10 хвилин);

    - майстер-клас (25 хвилин).

    До 30 січня 2014 року до Центрального оргкомітету направити статистичний звіт щодо проведення другого туру конкурсу ( v-705729-13 ) (додаток 6).

    Звіт надіслати в електронному вигляді (e-mail: nataly_68@ukr.net) та за адресою: Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, вул. Митрополита Василя Липківського, буд. 36 (вул. Урицького, 36), к. 212, м. Київ, 03035.

    Третій (заключний) тур

    За результатами проведення другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" переможці з кожної номінації беруть участь у третьому (заключному) турі всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014".

    (Якщо переможець другого туру з якої-небудь причини не може взяти участь у третьому турі Конкурсу, відповідний оргкомітет має право направити для участі у Конкурсі конкурсантів, які посіли друге місце в обласному Конкурсі.)

    Третій (заключний) тур, проводиться поетапно (терміни проведення визначаються Центральним оргкомітетом Конкурсу):

    - відбірковий — лютий;

    - фінальний — березень.

    Проведення третього (заключного) туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" відбувається в містах районного та обласного підпорядкування визначених регіонів.

    Для участі в третьому (заключному) турі Конкурсу керівники відповідних органів управління освітою офіційним листом направляють до Центрального оргкомітету Конкурсу наступні матеріали:

    - лист-представлення за формою (додаток 2);

    - витяг з протоколу засідання оргкомітету другого туру Конкурсу про висунення кандидатури на участь у третьому (заключному) турі Конкурсу (додаток 4);

    - заяву учасника третього (заключного) туру Конкурсу за зразком (додаток 3);

    - інформаційну картку учасника третього (заключного) туру Конкурсу (додаток 5);

    - узагальнення досвіду роботи (для участі у номінації "Директор школи" — конкурсний матеріал у вигляді есе) (до 7 друк. стор., формат Word);

    - фотографії (портрет та 2 — 3 сюжетні про педагогічну діяльність в електронному варіанті — тип — png, jpeg, розмір — до 5 МБ, не менш ніж "300 dpi");

    - перелік матеріалів, наданих на Конкурс (додаток 1).

    (Зразки бланків документів знаходяться на офіційному сайті Конкурсу www.ur.gov.ua)

    Всі документи надаються у паперовому вигляді (крім узагальнення досвіду, фотографій та додаткових матеріалів). Узагальнення досвіду та фотографії надаються тільки на електронних носіях.

    Учасники Конкурсу повинні пройти електронну реєстрацію та розмістити своє електронне портфоліо у відповідній номінації, користуючись Інструкцією щодо розміщення електронного портфоліо учасника Конкурсу на офіційному сайті Конкурсу (www.ur.gov.ua).

    Прийом матеріалів здійснюється до 31 січня 2014 року координатором Конкурсу (при поштовому відправленні за штемпелем не пізніше 31 січня 2014 року) за адресою: Інститут інноваційних технологій і змісту освіти, вул. Митрополита Василя Липківського, буд. 36 (вул. Урицького, 36), к. 212, м. Київ, 03035.

    Не підлягають розгляду матеріали, підготовлені з порушенням вимог до їх оформлення та від учасників, не зареєстрованих на сайті Конкурсу.

    Матеріали, що подаються для участі у третьому (заключному) турі Конкурсу, не повертаються.

    КОНКУРСНІ ЗАВДАННЯ ТРЕТЬОГО (ЗАКЛЮЧНОГО) ТУРУ КОНКУРСУ

    Конкурсне випробування "Творче завдання/практична робота" замінено на "Тестування з фахової майстерності" і буде проведене у відбірковому етапі Конкурсу.

    У 2014 році для учасників Конкурсу запроваджуються нові конкурсні випробування:

    - для вдосконалення навичок використання ІКТ у контексті вміння структурувати інформацію, оформлювати її, використовувати авторські ілюстрації, дотримуватись єдиного стилю та оригінальності та сприяти оптимізації навчального процесу буде проведене конкурсне випробування "Інтернет-ресурс".

    - конкурсне випробування "Презентація досвіду" надасть конкурсантам можливість познайомитися з новими технологіями, новими методиками і авторськими напрацюваннями, які втілюються на практиці.

    - без оцінювання, для формування першого враження та ознайомлення з унікальністю особистості вчителя, для визначення лідерських якостей та креативності конкурсанта запроваджується конкурс "Самопрезентація".

    Відбірковий етап

    На першому (відбірковому) етапі Конкурсу проводяться наступні Конкурсні випробування:

    "Інтернет-ресурс"

    Учасники конкурсу не пізніше 31 січня 2014 року розміщують на особистому інтернет-сайті, блозі і т. п. навчальні, методичні та (або) інші авторські розробки, які відображають інноваційний досвід роботи і демонструють якість подання навчальної інформації в мережі Інтернет.

    Критерії оцінювання:

    - кількість і тематична організованість поданої інформації;

    - навчальна і методична цінність розміщених матеріалів;

    - культура подання інформації.

    Конкурсне завдання оцінюється заочно.

    "Тестування з фахової майстерності"

    Формат: тестування з навчальної дисципліни та методики її викладання, використання інформативно-комунікативних технологій. Зміст, критерії оцінювання та тривалість виконання конкурсного завдання визначає журі. Конкурс проводиться у паперовій або мультимедійній формі (за рішенням журі).

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    "Презентація досвіду та співбесіда" (регламент: створення мультимедійного проекту — 15 хвилин, презентація проекту — 5 хвилин, відповіді на запитання — 10 хвилин).

    Формат: створення мультимедійного проекту (5 — 7 слайдів) в якому відображаються інноваційні підходи до освіти, сутність використовуваних освітніх технологій, відповідність до сучасних вимог в освіті. Тему презентації визначає журі Конкурсу і озвучує конкурсантам перед початком випробування.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    На відбірковому етапі третього туру визначаються учасники фінального етапу Конкурсу (не більш як 12 осіб з кожної номінації).

    Фінальний етап

    На другому (фінальному) етапі проведення Конкурсу "Учитель року" проводяться наступні Конкурсні випробування:

    Самопрезентація

    Формат: самопрезентація, самопредставлення у вільній формі з використанням будь-яких форм презентації.

    Тему самопрезентації визначає сам учасник Конкурсу.

    Самопрезентація учасника не оцінюється, але вона покликана сформувати перше враження та ознайомитись з унікальністю особистості вчителя, визначити лідерські якості та креативність конкурсанта.

    Конкурсний урок

    Формат: проведення уроку у навчальному закладі, запропонованому організаторами Конкурсу. День проведення, тема уроку та клас визначаються напередодні жеребкуванням. Урок має бути ілюстрацією представленого досвіду роботи вчителя, його творчого підходу щодо використання сучасних інноваційних технологій та здатності продукувати нові.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    Самоаналіз уроку

    Самоаналіз проводиться безпосередньо після проведення уроку. Він являє собою розбір і оцінку уроку загалом і окремих його сторін.

    Формат: власний аналіз і оцінка уроку в цілому та окремих його етапів. Учасник аналізує хід уроку, результати своєї та учнівської діяльності на уроці, оцінює особливості та рівень підготовки учнів. Порівнює з уроками, які проводить у своїх класах, вказує на свої помилки та прорахунки. Учасник має показати вміння чітко і конкретно формулювати мету, завдання та визначати тип уроку. Члени журі можуть ставити питання для одержання додаткової інформації про результати діяльності вчителя та учнів на уроці.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    Майстер-клас

    Відповідно до рішення колегії МОН України від 27.06.2013 (протокол № 2/1-19) конкурсне випробування "Майстер-клас" буде проводитись під час другого етапу третього (заключного) туру на базі районних методичних кабінетів для вчителів та студентів вищих педагогічних навчальних закладів визначених областей.

    Основною метою проведення конкурсного випробування "Майстер-клас" є ознайомлення з новими технологіями, новими методиками і авторськими напрацюваннями якомога більшої кількості вчителів визначеного фаху в регіоні. Для її реалізації керівникам відповідних органів управління освітою, в яких буде проводитись третій (заключний) тур Конкурсу, визначити районні та міські центри (районні/міські методкабінети) для проведення майстер-класів до 12-ти (за кількістю фіналістів Конкурсу).

    Формат: ознайомлення з перспективним педагогічним досвідом (умовно "Школа передового педагогічного досвіду") педагогів та студентів вищих педагогічних навчальних закладів на базі районних методичних кабінетів, заснованого на практичних діях показу і демонстрації творчого вирішення певної педагогічної, психологічної, методичної задачі, обмін досвідом навчання і виховання учнів.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    На другому етапі проведення Конкурсу "Учитель року" визначаються переможець та лауреати Конкурсу з кожної номінації.

    РЕКОМЕНДАЦІЇ З ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПІДГОТОВКИ ДО КОНКУРСНИХ ЗАВДАНЬ У НОМІНАЦІЇ "ДИРЕКТОР ШКОЛИ"

    Метою запровадження даної номінації є сприяння підвищенню ефективності діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

    Задачі:

    - виявлення найбільш успішних керівників загальноосвітніх навчальних закладів;

    - вивчення і розповсюдження досвіду ефективного управління;

    - формування банку даних кращих керівників загальноосвітніх навчальних закладів;

    - публічне визнання особистого внеску керівника загальноосвітнього навчального закладу в розвиток системи освіти України;

    - формування позитивного іміджу керівника загальноосвітнього навчального закладу;

    - залучення зацікавленої уваги керівників органів управління освітою до досягнень керівників загальноосвітніх навчальних закладів для найбільш ефективного використання їх потенціалу;

    - заохочення кращих керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

    У даній номінації може брати участь керівник, який досяг за період не більше ніж п'ять останніх років значних результатів в загальноосвітньому навчальному закладі, який він очолює на даний час.

    КОНКУРСНІ ЗАВДАННЯ ДРУГОГО (ФІНАЛЬНОГО) ЕТАПУ КОНКУРСУ "ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДОСВІДУ" (регламент до 20 хвилин, включаючи відповіді на питання)

    Формат: презентація конкурсантом власного досвіду керівництва загальноосвітнім навчальним закладом, в якому відображаються інноваційні підходи до управлінської діяльності, сутність освітніх технологій, що використовуються, відповідність їх сучасним вимогам.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    ТВОРЧЕ ЗАВДАННЯ/ПРАКТИЧНА РОБОТА

    Формат: виконання творчого завдання/практичної роботи. Зміст, критерії оцінювання та тривалість виконання конкурсного завдання визначає журі.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    АНАЛІЗ УРОКУ

    Формат: відвідування уроку вчителя навчального закладу, на базі якого проводиться Конкурс (за вибором журі Конкурсу) та надання повного аналізу цього уроку.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    МАЙСТЕР-КЛАС

    Формат: обмін досвідом управління, навчання і виховання з керівниками загальноосвітніх навчальних закладів на базі районних методичних кабінетів, заснований на практичних діях показу і демонстрації творчого вирішення певної управлінської, педагогічної, психологічної та методичної задачі.

    Конкурсне завдання оцінюється під час проведення Конкурсу.

    РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПІДГОТОВКИ КОНКУРСНОГО МАТЕРІАЛУ З НОМІНАЦІЇ "ДИРЕКТОР ШКОЛИ"

    Матеріал, який надається на Конкурс, повинен бути викладений у вигляді єдиного тексту (есе).

    Обсяг роботи повинен бути не більше 10 сторінок у форматі Word без фотографій, схем та малюнків.

    Сформулюйте в роботі головне досягнення школи за період не більше п'яти останніх років, яким Ви дійсно пишаєтесь.

    Етапи роботи над матеріалом:

    - формулювання досягнення;

    - визначення засобів, за допомогою яких ви його досягли;

    - опис діяльності з досягнення цього результату.

    У матеріалі повинні знайти відображення відповіді на питання:

    - чим це досягнення є значимим саме для Вашої школи;

    - що дав цей результат особисто Вам, Вашій школі, всім учасникам навчально-виховного процесу;

    - які проблеми школи та управлінської діяльності заважали цьому досягненню;

    - які управлінські рішення дозволили цього досягнути;

    - за рахунок яких ресурсів (матеріальних, кадрових та ін.) вдалося це зробити;

    - чи довелося вносити зміни в діючі локальні акти школи чи приймати нові для досягнення цього результату (якщо так, то які);

    - чи отримав даний результат визнання учасників навчально-виховного процесу, колег-директорів, керівництва.

    ОРІЄНТОВНІ ТЕМИ ТВОРЧОГО ЗАВДАННЯ / ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ З НОМІНАЦІЇ "ДИРЕКТОР ШКОЛИ"

    (для виконання даного конкурсного завдання учасник отримує по одному завданню з кожної групи питань)

    I група

    1. Розробити програму інноваційного розвитку школи.

    2. Розробити основні документи, які регламентують діяльність школи.

    3. Підготувати заявку на отримання гранту в міжнародних і українських фондах.

    4. Підібрати діагностичний інструментарій та провести аналіз діяльності школи.

    5. Розробити систему і структуру управління школою.

    6. Скласти проект школи Вашої мрії.

    7. Розробити для заступників директора школи нормативний акт, що визначає характер і зміст їх діяльності у підвищенні якості навчально-виховного процесу.

    8. Розробити план управління роботою школи за результатами.

    9. Розробити план модульного управління школою.

  • 10. Розробити річний план роботи директора школи.
  • 11. Розробити план нарад при директорі.
  • 12. Підготуйте інформаційно-аналітичні довідки на основі аналізу головних напрямів діяльності школи та педагогічного колективу (2 — 3 довідки).

  • 13. Розробити план-програму за якістю знань та успішності учнів.
  • 14. Розробити посадові інструкції учасників педагогічного процесу.
  • II група

    1. Розробити положення про стимулювання педагогічної праці.

    2. Описати основні методи проведення фандрайзингу для стимулювання роботи педагогів.

    3. Розробити сценарій Дня творчості під назвою "День науки і мистецтва".

    4. Розробити договір про співпрацю з сусідньою школою у вашому місті, в іншому місті, в іншій країні.

    5. Головний напрям діяльності школи — початкова школа. Підготуйте доповідь на тему: "Початкова школа: Сучасні технології управління".

    6. Скласти план впровадження мультимедійних засобів навчання в початковій школі.

    7. Розробити програму діяльності педагогічного колективу школи з дітьми групи ризику.

    8. Визначити п'ять найважливіших проблем школи і скласти програму розв'язання цих проблем.

    9. Визначити найважливіші проблеми школи. Зробити їх аналіз.

    10. Розробити план, зміст і форми роботи педагогічної ради. Підготувати текст виступу на засіданні педагогічної ради.

  • 11. Довести необхідність шкільної адміністрації у життєдіяльності навчального закладу.
  • 12. Скласти правила спілкування директора з колективом співробітників навчального закладу, що дозволяють забезпечити успіх адміністративного управління.

    13. Надати список необхідної документації директора, заступника директора з НВР, заступника директора з вихованої роботи.

    14. Скласти план роботи школи з підготовки учнів старших класів до участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

    III група Створити педагогічний проект

    (конкурсант обирає із запропонованих тем)

    1. Інформатизація освітнього простору закладу.

    2. Імідж навчального закладу.

    3. Управління навчальним закладом на основі громадсько-державних принципів.

    ПІДВЕДЕННЯ ПІДСУМКІВ КОНКУРСУ

    1. За результатами випробувань другого етапу визначаються переможець та чотири лауреати Конкурсу. Переможцем стає учасник, який набрав найбільшу кількість балів у третьому (заключному) турі Конкурсу.

    2. При однаковій сумі балів переможець визначається за більшою кількістю балів, набраних за проведення уроку.

    3. Оголошення переможця та лауреатів проводиться урочисто, за участю педагогічної громадськості, меценатів Конкурсу та висвітлюється в засобах масової інформації.

    4. На кожному етапі члени журі оцінюють роботу конкурсантів за бальною системою з урахуванням специфіки навчального предмета. Максимальну кількість балів визначає журі.

    5. Результати проведення всіх етапів третього (заключного) туру Конкурсу оформляються протоколами засідання журі, які підписує голова, відповідальний секретар та всі присутні члени журі.

    КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРСНИХ ЗАВДАНЬ

    Заочний етап Конкурсу

    Мета:

    провести експертизу та рецензування матеріалів, що представлені конкурсантами для визначення учасників наступних етапів Конкурсу

    Критерії оцінювання

    Показники

    Актуальність

  • постановка проблеми
  • аргументованість авторських ідей
  • обґрунтованість соціально/ педагогічної значущості
  • професійна затребуваність
  • Інноваційність

  • новизна змісту, технології та ін.
  • оригінальність ідей
  • можливість поширення і впровадження
  • Реалістичність

  • прогнозовані та одержані результати
  • ресурсна забезпеченість
  • Культура оформлення

  • культура оформлення
  • Конкурсні завдання

    Презентація досвіду

    Мета:

  • демонстрація професійного потенціалу учасника Конкурсу
  • Критерії оцінювання

    Показники

    Актуальність

  • постановка проблеми
  • аргументованість авторських ідей
  • обґрунтованість соціально/ педагогічної значущості
  • професійна затребуваність
  • Інноваційність

  • новизна змісту, технології та ін.
  • оригінальність ідей
  • можливість поширення і впровадження
  • Реалістичність

  • прогнозовані та одержані результати
  • ресурсна забезпеченість
  • Культура презентації

  • цілісність викладення
  • доступність і наочність
  • культура мовлення
  • взаємодія з аудиторією
  • Конкурсний урок

    Мета -

  • демонстрація професійної компетентності вчителя
  • Критерії оцінювання

    Показники

    Фундаментальність знання предмета

  • глибина, повнота знання предмета
  • професійний світогляд
  • Методична компетентність

    використання інноваційних ідей на уроці застосування сучасних педагогічних технологій реалізація міжпредметних зв'язків, формулювання та досягнення мети і завдань уроку, різноманітність та доцільність застосування форм і методів на уроці, результативність

    Психолого-педагогічна компетентність

  • гуманістична спрямованість
  • комунікативна культура
  • стиль спілкування
  • активізація пізнавальної діяльності учнів
  • організація взаємодії і співпраці: вчитель — учень; учень — учень
  • Особистісні якості

  • ерудиція
  • інтелект і креативність

  • здібність до імпровізації
  • Самоаналіз конкурсного уроку

    Мета -

  • демонстрація спроможності конкурсанта до педагогічної рефлексії
  • Критерії оцінювання

    Показники

    Здібність до аналізу своєї діяльності

    встановлення відповідності змісту, використаних технологій і досягнутих результатів поставленим цілям

    Критичність мислення та глибина самоаналізу

  • адекватність, повнота та глибина самооцінки
  • Майстер-клас

    Мета -

    демонстрація творчого вирішення певної педагогічної, психологічної, методичної задачі, обмін досвідом навчання і виховання учнів

    Критерії оцінювання

    Показники

    Професійна майстерність

  • вибір теми
  • адекватність змісту і форми проведення майстер-класу
  • мотивація аудиторії до використання авторських знахідок та ідей
  • вміння взаємодіяти з аудиторією та коментувати ідеї
  • цілі та завдання використовуваних педагогічних технологій
  • Комунікативність і професійна етика

    Загальна ерудиція

    інтелектуальний рівень

  • використання знань з інших галузей
  • Педагогічний імідж

  • емоційність
  • виразність
  • яскравість
  • артистизм
  • РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ДОКУМЕНТІВ ТА МАТЕРІАЛІВ УЧАСНИКА КОНКУРСУ

    Додаток 1

    ПЕРЕЛІК документів та матеріалів учасника конкурсу "Учитель року — 2014"

    Перед відправкою перевірте наявність повного пакету документів та матеріалів (перевірте відсутність вірусів на дисках)!

    № з/п

    Документ

    Паперовий носій

    Електронний носій

    1

    Подання (за формою)

    -

    2

    Витяг з протоколу засідання оргкомітету другого туру Конкурсу про висунення кандидатури на участь у третьому (заключному) турі Конкурсу

    -

    3

    Особиста заява учасника третього (заключного) туру Конкурсу (за зразком)

    -

    4

    Інформаційна картка учасника третього (заключного) туру Конкурсу (за зразком)

    5

    Узагальнення досвіду роботи (для участі у номінації "Директор школи" — конкурсний матеріал у вигляді есе) (до 7 друк. стор, формат Word)

    -

    6

    Фотографії (портрет та 2 — 3 сюжетних фото про педагогічну діяльність)

    -

    Додаток 2

    ЛИСТ-ПРЕДСТАВЛЕННЯ ( v-705729-13 BF491.doc )

    Додаток 3

     

    Центральному оргкомітету всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" _________________________________                           (П.І. Б. — повністю)

    _________________________________                       (посада, місце роботи)

    _________________________________ _________________________________ _________________________________

    ЗАЯВА*

    Прошу допустити мене до участі у третьому (заключному) турі всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" в номінації "_____________________________________________"                                                                                                                  (вказати номінацію)

    З умовами Конкурсу ознайомле(на/ий) і погоджуюсь.

    ________________ (дата)

    ___________________ (підпис)

    __________ * Заява пишеться власноруч

    Додаток 4

    ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ № ___ засідання журі другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014"

    __________________________________ (вказати регіон)

    Номінація ________________________ (вказати номінацію)

  • від "___" _______________ 2013 року
  • Присутні:

    Голова журі: _________________________________________________________________

    Члени журі: ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________

    Відповідальний секретар журі: __________________________________________________

    Слухали: Про визначення переможця другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014".

    Ухвалили: За підсумками другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" визнати переможцем другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" такого Конкурсанта:

    № з/п

    П. І. Б. Конкурсанта

    Населений пункт

    Місце роботи

    Загальна кількість балів

     

     

     

     

     

    Слухали: Про направлення переможця другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" для участі у третьому (заключному) турі Конкурсу.

    Ухвалили: Направити переможця другого туру всеукраїнського Конкурсу "Учитель року — 2014" _________________________________ для участі у третьому (заключному) турі Конкурсу.                        (П.І. Б. повністю)

    Голова журі

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

    Відповідальний секретар журі

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

    Члени журі:

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

     

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

     

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

     

    __________________ (підпис)

    /__________________/ (П.І. Б.)

    Додаток 5

    Інформаційна картка учасника — це документ, за яким учасник буде представлений на сайті Конкурсу, в публікаціях, збірниках матеріалів для журі.

    Оформлюючи інформаційну карту, необхідно прибрати всі підказки, не змінювати і не застосовувати іншого оформлення.

    Інформаційна картка надається у паперовому вигляді та на електронному носії.

    Пункти, написані курсивом, заповнюються за бажанням.

    Місце, позначене*, пишеться власноруч (на паперовому носії).

    ІНФОРМАЦІЙНА КАРТКА учасника конкурсу "Учитель року — 2014"

    Фотопортрет 4 х 6

    ________________________ (Прізвище)

    ________________________ (Ім'я)

    ________________________ (По батькові)

    I. Загальні відомості

    Громадянство України

     

    Населений пункт

     

    Дата народження (день, місяць, рік)

     

    Місце народження

     

    Адреса особистого сайту, блогу та ін., де можна познайомитись з учасником та опублікованими їм матеріалами (якщо є)

     

    Адреса шкільного сайту в Інтернеті (якщо є)

     

    II. Робота

    Місце роботи (найменування освітнього закладу відповідно до статуту)

     

    Посада

     

    Предмети, які викладає

     

    Класне керівництво (у даний час, в якому класі)

     

    Загальний педагогічний та трудовий стаж (повних років на момент заповнення картки)

     

    Кваліфікаційна категорія

     

    Відомості про досягнення учнів

     

    Відомості про друк у педагогічній пресі

     

    Почесні звання та нагороди (найменування та дата отримання)

     

    Місця та строки роботи за останні 10 років

     

    Викладацька діяльність за сумісництвом (місце роботи та посада)

     

    III. Освіта

    Найменування та рік закінчення професійної освіти

     

    Спеціальність, кваліфікація за дипломом

     

    Додаткова професійна освіта за останні три роки (найменування освітніх програм, курсів, стажування і т. п., місця та строки їх отримання)

     

    Знання іноземної мови (вказати рівень володіння)

     

    Вчений ступінь

     

    Назва дисертаційної роботи (робіт)

     

    Основні публікації (в т. ч. брошури, книги)

     

    IV. Громадська діяльність

    Участь у роботі громадських організацій (найменування, напрям діяльності, дата вступу)

     

    Участь у діяльності управлінської (шкільної) ради

     

    Участь в реалізації районних, обласних, державних проектах (указати статус участі)

     

    V. Дозвілля

    Хобі

     

    Спортивні захоплення та досягнення

     

    Сценічні таланти

     

    VI. Контакти

    Робоча адреса з поштовим індексом

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Домашня адреса з індексом

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Робочий телефон з міжміським кодом

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Домашній телефон з міжміським кодом

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Мобільний телефон

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Факс з міжміським кодом

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    Робоча електронна пошта

     

    Особиста електронна пошта

     

    VII. Документи

    Паспорт (серія, №, ким і коли виданий)

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    ІПН (індивідуальний податковий номер)

    Інформація не буде виставлена в електронному варіанті для всезагального використання

    VIII. Професійні цінності

    Професійне кредо учасника

     

    Чим приваблює робота в школі

     

    В чому, за думкою учасника, складається місія переможця Конкурсу "Учитель року"

     

    IX. Додатки

    Добірка кольорових фотографій: — Портрет 9 х 13 см; — Жанрова (з уроку, позакласного заходу, педагогічної наради та ін.) — Додаткові жанрові фотографії (не більше 5)

    Подаються на компакт-диску (або на іншому електронному носії) у форматі JPEG ("*.jpg"), 300 точок на дюйм без зменшення оригінального розміру

    Цікаві відомості про учасника не розкриті попередніми розділами картки (не більше 500 слів)

     

    Авторські статті та розробки учасника, які б він хотів опублікувати в засобах масової інформації

    Подаються на компакт-диску (або іншому електронному носії) у форматі DOC ("*.doc"), не більше 5-ти.

    __________ * Вірність відомостей, які представлені в інформаційній карті, підтверджую.

    Даю дозвіл на внесення інформації в базу даних і використання заявки (крім контактних, паспортних даних та ІПН (індивідуального податкового номеру) в некомерційних цілях для розміщення в Інтернеті, буклетах і періодичних освітніх виданнях з можливістю редакторської обробки.

    _____________ / _______________________/           (підпис)                         (Прізвище, ініціали)

    "___" ____________ 20__ р.

    Додаток 6

    СТАТИСТИЧНИЙ ЗВІТ щодо проведення I/II туру Всеукраїнського конкурсу "Учитель року — 2014"

    Дата

    Назва регіону

    Всього взяли участь з них:

    - вчителів із сільських шкіл

    - вчителів з селищ міського типу

    - міських вчителів

    - приватних шкіл

    - гімназій/ліцеїв

    Якісний склад конкурсантів:

    - вчителі вищої категорії

    - кандидати педагогічних наук

  • мають звання:
  • - "Заслужений вчитель України"

    - "вчитель-методист"

    - "старший вчитель"

    Педагогічний стаж конкурсантів:

    - до 10 років

    - від 10 до 20 років

    - понад 20 років

    ___________________________/__________________________/ (Підпис відповідальної особи за проведення Конкурсу в регіоні)

    Додаток 7

    ФОРМА ЗАЯВКИ на отримання гранта

    (* для учасників з номінації "Директор школи")

    1. ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

    1.

    Назва міні-проекту

     

    2.

    Пріоритет Конкурсу проектів (1, 2, 3, 4)

     

    3.

    Географічна зона охоплення міні-проекту (село, селище, місто)

     

    4.

    Період реалізації міні-проекту

  • з ________ 20__ по ________ 20__            дата                                   дата
  • 1.1. Загальна інформація про грантоотримувача

    1.

    Прізвище, ім'я, по батькові керівника міні-проекту

     

    1.1.

    ІНН

     

    1.2.

    Телефон / факс / e-mail

     

    2.

    Члени групи міні-проекту

     

    2.1.

    ІНН

     

    2.2.

    Телефон / факс / e-mail

     

    1.2. Фінансування міні-проекту

    Очікувані кошти обласного бюджету, грн.

     

    Загальний бюджет міні-проекту

     

    Співфінансування учасників-партнерів

     

    2. ІНФОРМАЦІЯ ПРО МІНІ-ПРОЕКТ

    2.1. Короткий опис міні-проекту (анотація) (що планується зробити в рамках проекту, проблема, на вирішення якої направлений проект)

    2.2. Мета і завдання міні-проекту:

    Мета міні-проекту

    Завдання міні-проекту:

    2.3. Робочий план реалізації міні-проекту

    1

    2

    3

    4

    Вид діяльності

    Строки

    Виконавці

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.4. Очікувані результати міні-проекту (кількісні і якісні показники)

    3. ВИТРАТИ МІНІ-ПРОЕКТУ

    3.1. Бюджет міні-проекту

    Статті витрат*

    Розрахунок витрат

    Сума, грн.

    Джерела фінансування, грн.

  • в т. ч. грант обласної ради
  • інші (вказати)

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    1.

     

    1.1.

     

     

     

     

     

    1.2.

     

     

     

     

     

    1.3.

     

     

     

     

     

    2.

     

    2.1.

     

     

     

     

     

    2.2.

     

     

     

     

     

    2.3.

     

     

     

     

     

    3

     

    3.1.

     

     

     

     

     

    3.2.

     

     

     

     

     

    3.3.

     

     

     

     

     

     

    Всього:

     

     

     

     

    __________ * наприклад: канцелярські товари, будівельні матеріали, інші витрати.

    4. ВИКОНАВЦІ МІНІ-ПРОЕКТУ

    (Прізвище, ім'я, по батькові, кваліфікація, види діяльності)

    Декларація заявника:

    Дійсним заявляю, що вся інформація, яка міститься в даній заявці, є достовірною.

    Керівник міні-проекту

    ____________ (підпис)

    _____________________ (Прізвище та ініціали)

    Дата подання заявки

    "___" ____________ 20__ року

    Додаток до заявки

    ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ про партнерів, які беруть участь у реалізації заходів міні-проекту

    № п/п

    Повна назва організації-партнера

    Контактна особа (прізвище, ім'я, по батькові, посада)

    Форма внеску в реалізацію проекту

    Вартість партнерського внеску

    Примітка

    1

    2

    3

    4

    5

    6

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Всього:

     

     

     

     

    Керівник міні-проекту

    ____________ (підпис)

    _____________________ (Прізвище та ініціали)

    Дата "___" ____________ 20__ року

    РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПІДГОТОВКИ КОНКУРСНИХ МАТЕРІАЛІВ

    ПОРТФОЛІО

    Портфоліо — це комплект матеріалів, які демонструють вміння вчителя вирішувати завдання своєї професійної діяльності, обирати стратегію та тактику професійної поведінки і призначений для оцінки рівня професіоналізму вчителя.

    Пропонуємо орієнтовні розділи портфоліо

    (кожен учасник залишає за собою право оформлення портфоліо за своїм бажанням!)

    Розділ 1. "Мої досягнення"

    1.1. "Офіційні документи" (копії сертифікатів, офіційно визнаних міжнародних, регіональних, міських конкурсів, фестивалів, інших заходів, сертифікатів про проходження практик, стажувань, тестування, участь у проектах і програмах, журнальні, газетні та фото документи та копії інших документів, що свідчать про успіхи конкурсанта).

    1.2. "Життєвий досвід" (автобіографія).

    1.3. "Навчання у вузі" (назва вузу, улюблені предмети, викладачі).

    1.4. "Наукова діяльність" (список наукових праць, монографій, підручників і навчальних посібників, відгуки на ваші роботи).

    1.5. "Курси за вибором і творчі роботи" (список додаткових курсів, оцінки, сертифікати, коментарі, набуті компетенції, список своїх творчих робіт, відгуки на них, у тому числі в ЗМІ тощо). Цей розділ дозволяє прослідкувати про процес індивідуального становлення педагога.

    Розділ 2. "Я у світі людей"

    2.1. "Участь у суспільному житті" (характер Вашої громадської активності, займані посади, проекти і програми, у яких брали участь, їх результативність).

    2.2. "Хобі, інтереси" (сфера Ваших вільних інтересів, занять, хобі, їх приклади, ілюстрації, значення в житті взагалі і в професійному, зокрема).

    Розділ 3. "Погляд на себе і в майбутнє"

    3.1. "Мої цінності й ідеали" (те, що Ви цінуєте, що вважаєте важливим, прагнете, поважаєте).

    3.2. "Мої життєві плани" (Ваше уявлення про власну місію, життєва і професійна мета, стратегії, плани, способи та час їх досягнення тощо)

    3.3. "Мій девіз" (Ваш девіз, кредо на новому етапі життя).

    Розділ 4. Результати педагогічної діяльності

    Матеріали даного розділу повинні давати уявлення про динаміку результатів педагогічної діяльності вчителя за період роботи в загальноосвітньому навчальному закладі.

    Розділ 5. Науково-методична діяльність

    У цьому розділі розміщуються методичні матеріали, що свідчать про професіоналізм педагога:

    • обґрунтування вибору навчальних і виховних педагогічних технологій;

    • використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітньому процесі, технологій навчання дітей з проблемами розвитку і т. п.;

    • робота в методичному об'єднанні загальноосвітнього навчального закладу;

    • участь у професійних і творчих педагогічних конкурсах;

    • участь у методичних і предметних тижнях, семінарах, конференціях;

    • проведення власних наукових досліджень;

    • підготовка творчого звіту, реферату, доповіді, статті;інші документи.

    Розділ 6. Позаурочна діяльність з предмету

    Розділ містить матеріали:

    • список творчих робіт, рефератів, навчально-дослідницьких робіт, проектів, виконаних учнями з предмета;

    • список переможців олімпіад, Конкурсів, інтелектуальних змагань та ін.;

    • сценарії позакласних заходів, фотографії проведених заходів (виставки, предметні екскурсії, КВК, брейн-ринги тощо);

    • програми роботи гуртків та факультативів;

    • інші інформаційно-аналітичні матеріали.

    Розділ 7. Навчально-матеріальна база

    У цьому розділі розміщується виписка з паспорту навчального кабінету (при його наявності):

    • список словників та іншої довідникової літератури з предмету;

    • список наочних посібників (макети, таблиці, схеми, ілюстрації, портрети та ін.);

    • наявність технічних засобів навчання (телевізор, відеомагнітофон, музичний центр та ін.);

    • наявність комп'ютера та комп'ютерних засобів навчання (програми віртуального експерименту, контролю знань, мультимедійні підручники і т. п.);

    • аудіо- та відеопосібники;

    • наявність дидактичного матеріалу, збірок завдань, вправ, прикладів рефератів і творів тощо;

    • інші матеріали за бажанням вчителя.

    Основна мета портфоліо — оцінювання роботи вчителя за темою самоосвіти, характеру його діяльності, відстеження творчого і професійного становлення вчителя, сприяння формуванню навичок рефлексії (самооцінки). Структура портфоліо може бути різноманітною.

    Підходи до побудови портфоліо можуть бути різноманітними, залежно від індивідуальних особливостей вчителя. Важливо, щоб учитель проаналізував свою роботу, власні успіхи, узагальнив і систематизував педагогічні досягнення, об'єктивно оцінив свої можливості і побачив способи подолання труднощів і досягнення більш високих результатів.

    УЗАГАЛЬНЕННЯ ДОСВІДУ РОБОТИ

    На даному етапі Конкурсант повинен продемонструвати креативність свого професійного мислення, вміння виділяти педагогічні проблеми, розчленовувати їх на завдання, знаходити в процесі дослідницької або практично-експериментальної діяльності способи їх вирішення, оформити все це у вигляді авторських програм, концепцій, систем, методик, технологій, передового педагогічного досвіду, що несуть в собі оригінальні стратегію і тактику.

    Авторська робота повинна бути представлена на електронних носіях та в друкованому вигляді (до 12 сторінок).

    Мета — показати науково-методичну підготовку учасників Конкурсу, вміння узагальнювати власний досвід.

    Етапи роботи вчителя над узагальненням досвіду

    Вибір теми.

    Ознайомлення з літературою за обраною темою.

    Планування роботи з обраної теми.

    Збір та обробка матеріалу. Систематизація накопичених фактів з власного досвіду роботи.

    Аналіз та обробка матеріалу.

    Відповідне літературне оформлення.

    Структура представлення досвіду роботи (орієнтовно — 12 сторінок)

    Проблемно-орієнтований аналіз діяльності (до 2 сторінок).

    Обґрунтування актуальності досвіду і його практичної значущості (2 сторінки).

    Визначення провідної педагогічної ідеї досвіду, її складових частин (1 сторінка).

    Технології реалізації провідної педагогічної ідеї та її компонентів (до 5 сторінок).

    Результативність представленого досвіду (1 сторінка).

    Бібліографія (1 сторінка).

    Рекомендації щодо оформлення та змісту матеріалів передового педагогічного досвіду:

    Обкладинка (титульний аркуш):

    • Назва установи, що представляє матеріал.

    • Заголовок, назва наданого матеріалу.

    • П. І. Б., посада того, хто представляє матеріал.

    • Рік подання матеріалу.

    Інформаційний лист:

    • Відомості про автора досвіду, адреса, контактний телефон; П. І. Б., рік народження, освіта, кваліфікаційна категорія і рік присвоєння;

    • Відомості про те, якими матеріалами представлений досвід, їх точне місцезнаходження;

    • Інформація про послідовників досвіду, їх відгуки і зауваження, конкретні адреси розповсюдження передового досвіду (П. І. Б., посада, назва навчального закладу).

    Рецензія

    Відгуки та зауваження експерта на представлену роботу (вказати П. І. Б., посаду експерта).

    Анотація

    Це скорочений виклад змісту матеріалу про досвід у наступній послідовності: уявлення автора-упорядника, основний зміст матеріалу про досвід, читацьке призначення матеріалу.

    Зміст

    Дає розгорнутий перелік усіх рубрик (розділів, глав, параграфів) відповідно тексту із зазначенням сторінок. У цілому вона повинна відображати основні аспекти розглянутої в роботі проблеми.

    Вступ

    Актуальність розглянутого досвіду, тема, предмет матеріалу, сформульовані в заголовку, вказується науково-практична значимість, проблематичність розглянутого досвіду з тим, щоб у читача створилася певна установка на сприйняття його змісту і виник цілеспрямований інтерес. Доцільно окреслити коло питань, які будуть розглядатися у досвіді. Необхідно відзначити індивідуальний внесок кожного автора. Вступ не повинен повторювати анотацію.

    Основна аналітична частина

    Дається виклад розглянутого досвіду, висвітлюються існуючі підходи та шляхи вирішення. Основну частину можна почати з опису досягнутих результатів у досвіді педагога. Важливо виявити та обґрунтувати ті конкретні суперечності, які зумовили творчий пошук. При описанні дослідів в особистих і загальних висновках повинно проявитися авторське ставлення до нього.

    Висновки та рекомендації

    Містять відомості про фактичний стан проаналізованої проблеми.

    Тут простежуються причинно-наслідкові зв'язки між використовуваними педагогом засобами та отриманими результатами. У заключній частині може бути дано висновки і рекомендації, а також прогнози, що відображають перспективи розвитку даного досвіду, проблеми та шляхи їх вирішення.

    Висновки є дуже важливим розділом роботи і можуть носити характер рекомендацій, спрямованих на ефективне вирішення розглянутих у досвіді проблем, або характер прогнозу, тобто випереджального досвіду, що розкриває можливості передового досвіду у визначенні на його основі подальшої розробки окремих наукових проблем, так і теорій практики навчально-виховного процесу в цілому.

    Додаток

    Складається при необхідності. Таблиці, приклади, матеріали довідникового характеру не повинні повторювати текст роботи, а служити її доповненням.

    Примітка

    При описі досвіду посилання на додатки обов'язково.

    Перелік можливих матеріалів додатків до опису досвіду роботи:

    • Авторські програми, модифіковані програми, проекти.

    • Опис досвіду роботи.

    • Фотографії вчителя, кабінету, стендів.

    • Тематичне планування.

    • Поурочні плани.

    • Система уроків, занять за темою досвіду.

    • План самоосвітньої роботи.

    • План роботи факультативів.

    • План гурткової роботи.

    • Комп'ютерне забезпечення занять.

    • Сценарії вечорів, свят і т. д.

    • Тексти лекцій, виступів, доповідей, рефератів та ін.

    • Творчі роботи учнів.

    • Дані про успішність учнів.

    • Участь учнів у суспільному житті громади.

    • Робота з вивчення своєї області, району, господарства (досягнення і перспективи розвитку).

    • Дані про випускників та колишніх учнів (успіхи, що мають відношення до системи роботи вчителя).

    • Заохочення вчителя (нагороди, звання).

    • Перевірка ефективності досвіду.

    • Послідовники.

    ІНТЕРНЕТ-РЕСУРС

    Мета: вдосконалити навички використання ІКТ у контексті вміння структурувати інформацію, оформлювати її, використовувати авторські ілюстрації, дотримуватись єдиного стилю, оригінальності та сприяти оптимізації навчального процесу.

    Критерії оцінювання:

    • Концептуальність і ергономічність:

    - відповідність типу ресурсу його змісту; цілісність і взаємопов'язаність складових частин ресурсу і вмісту;

    - позиційність та адресність;

    - доступність і простота використання;

    - забезпечення зворотного зв'язку.

    • Змістовність:

    - актуальність контенту;

    - його інформативність, інноваційність та оригінальність;

    - авторський характер опублікованих матеріалів;

    - відображення досвіду використання ІКТ у викладанні навчальної дисципліни.

    Практична значимість:

    • актуальність використання (в освітньому закладі, регіоні тощо учасника Конкурсу);

    • можливість використання широким колом викладачів і учнів;

    • придатність для використання у різних навчальних ситуаціях.

    ПРЕЗЕНТАЦІЯ ДОСВІДУ

    Усне подання (презентація) конкурсантом свого професійного досвіду, в якому відображаються інноваційні підходи до освіти, сутність використовуваних освітніх технологій, відповідність до сучасних вимог в освіті.

    Презентація досвіду може бути подана у вигляді мультимедійної презентації.

    Оформлення мультимедійних презентацій

    Оформлення слайдів

    Дотримання єдиного стилю оформлення (уникати стилів, які будуть відволікати від змісту презентації); допоміжна інформація не повинна переважати над основною інформацією (текст, малюнок).

    Фон: виберіть для фону холодні тони.

    Використання кольору: на одному слайді рекомендується використовувати не більше трьох кольорів: один для фону, інший для заголовка, третій для тексту; для фону і тексту слайда потрібно вибрати контрастні кольори.

    Анімаційні ефекти: використовувати можливості комп'ютерної анімації для подання інформації на слайді, але не зловживати різними анімаційними ефектами (вони не повинні відволікати увагу від змісту слайда).

    Подання інформації

    - Зміст інформації: використовувати короткі слова і пропозиції; мінімізувати кількість прийменників, прислівників, прикметників; заголовки мають привертати увагу аудиторії.

    - Розташування інформації на сторінці: переважно горизонтальне розташування інформації; найбільш важлива інформація повинна розташовуватися в центрі екрана; якщо на слайді є картинка, напис повинен розташовуватися під нею; бажано, щоб на слайдах залишалися поля, не менше 1 см з кожної сторони; всі слайди (крім першого) повинні містити порядковий номер, розташований у правому нижньому куті (розмір шрифту — не менше 20 пт).

    - Шрифти для заголовків — не менше 24 пт; для інформації — не менше 18 пт; шрифти без зарубок легше читати з великої відстані; не можна змішувати різні типи шрифтів в одній презентації; для виділення інформації слід використовувати жирний шрифт, курсив або підкреслення; максимальна кількість текстової інформації на одному слайді — 15 рядків тексту, набраних Arial 18 пт).

    - Способи виділення інформації: рамки, заливки, межі; різні кольори шрифтів, штрихування; малюнки, діаграми, схеми для ілюстрації найважливіших фактів.

    - Обсяг інформації: не варто заповнювати один слайд дуже великим обсягом інформації: глядачі можуть запам'ятати не більше трьох фактів, висновків, визначень; найбільша ефективність досягається тоді, коли ключові пункти відображаються по одному на кожному окремому слайді; максимальна кількість графічної інформації на одному слайді — 2 малюнки (фотографії, схеми тощо) з текстовими коментарями (не більше 2 рядків до кожного).

    - Види слайдів: для забезпечення різноманітності слід використовувати різні види слайдів з текстом, з таблицями, діаграмами, фотографіями, ілюстраціями, схемами.

    - Ілюстрації: при використанні фотографій обробляйте їх в Adobe Photoshop, змінити розмір зображення, збережіть командою "Файл — Зберегти для web", формат файлів вибирайте png або jpeg, так щоб максимальний розмір файлів не перевищував 500 KB.

    САМОПРЕЗЕНТАЦІЯ

    Мета — дати уявлення про учасника як про особистість, про його лідерські якості, креативність.

    Самопрезентація — самопредставлення у довільній формі з використанням будь-яких форм презентації.

    Регламент даного Конкурсного випробування — до 10 хвилин.

    Тему самопрезентації визначає сам учасник Конкурсу.

    Самопрезентація учасника в цьому році не оцінюється, але вона покликана сформувати перше враження про Конкурсанта, його унікальний образ, дати журі уявлення про його особистісні, лідерські якості, креативність.

    Успіх самопрезентації залежить від уміння представити себе іншим людям, привернути увагу, інтерес людей до власних цінних якостей. У побудові успішної самопрезентації немає дрібниць. В ній важливо все: зовнішність Конкурсанта, його одяг, мова, інтелект, стиль поведінки, манера триматися на сцені, яка проявляється у вільних рухах, умінні саморегуляції. Розробляючи сценарій самопрезентації, пам'ятайте, що головними цілями в цьому Конкурсі є наступні позиції: запам'ятатися, переконати, зробити своїми прихильниками членів журі. На цьому і буде будуватися стратегія успіху, але єдиного рецепту як це зробити не існує — у кожного він свій.

    (У книзі К. С. Станіславського "Робота актора над собою" є рядки: "Чи знаєте ви таких акторів, яким варто тільки з'явитися на сцені, і глядачі їх вже люблять? За що? За красу? Але дуже часто її немає. За голос? І він нерідко відсутній. За талант? Він не завжди заслуговує захоплення. За що ж? За ту невловиму здатність, яку ми називаємо шармом".)

    Конкурсне завдання "Самопрезентація" може бути виконано у будь-якій формі. Варіантів подання самопрезентування величезна кількість — це може бути і вистава одного актора, і презентація (у тому числі з використанням мультимедійної презентації та відеофільми), шоу, монолог, сповідь, акція, лекція і так далі.

    КОНКУРСНИЙ УРОК

    Мета — показати індивідуальні особливості педагога — митця, педагога-професіонала, педагога-людини, індивідуальний стиль діяльності і своєрідність моделі навчання, педагогічні знахідки та авторські методичні прийоми, професійну компетентність.

    Конкурсний урок учителя — незвичайний урок. Він вимагає особливого настрою як під час підготовки до нього, так і у процесі його проведення та аналізу зробленого. Щоб вміючи увійти у світ практичної педагогіки, мало володіти лише міцними теоретичними знаннями з обраної спеціальності і, здавалося б, непоганими виконавськими навичками, продемонстрованими на навчальних заняттях. Успішний початок у педагогічній діяльності дуже багато в чому залежить також від уміння з перших хвилин уроку привнести в дитячий колектив дух радості і співтворчості, викликати цікавість та інтерес з боку учнів до того, що відбувається на уроці, що передбачається ще зробити (адже вони теж з нетерпінням чекають зустрічі з учителем).

    Це як би загальна рекомендація. Що ж стосується конкретної підготовки до конкурсного уроку, то її можна провести за трьома напрямами.

    Можна налаштуватися, наприклад, на урок, уже проведений і напи

    Юридичний портал Справедливість

    Экс-первый заместитель главы Администрации Президента .

    Экс-первый заместитель главы Администрации Президента А.Портнов объявлен в розыск Министерство внутренних дел объявило в розыск бывшего первого заместителя главы Администрации Президента Андрея Портнова. Об этом сообщается на сайте Министерства внутренних дел в разделе «лица, ...

    В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича

    В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича В Генеральной прокуратуре провели допрос бывшего министра юстиции Александра Лавриновича в производстве о злоупотреблении служебным положением во время расходования государственных денег в сумме ...

    До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде ...

    До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде перекрито рух транспорту Державтоінспекція інформує, що з метою попередження правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку в місцях проведення святкових заходів у період з 18:00 31 грудня 2014 року до 06:30 ...

    Ещё материал по теме: