Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Обжалование и оспаривание исполнительной ...

Обжалование и оспаривание исполнительной надписи Обжалование и оспаривание исполнительной надписи сотрудников нотариальных служб по национальному законодательсву.

Чи добре там, де ми є?

Чи добре там, де ми є?

Іноземці в Україні не задоволені хабарництвом та бізнес-кліматом, а подобається їм найбільше наша гостинність

Кажуть: добре там, де нас немає. Кількість людей, які їдуть з України за кордон у пошуках кращої долі, мабуть, лише підтверджує те, що наші співвітчизники свято вірять у цей постулат. Адже громадян України за рубежем нині перебуває, за різними даними, від 3 до 7 мільйонів! Немало українців, які працюють за кордоном, кажуть, що повертатися у них бажання немає, бо там почуваються краще.

Особисто стикалися з хабарництвом

Втім, міграція — процес двосторонній, до нас з-за кордону теж їдуть. І не лише біженці, яким все одно, до якої країни, аби лишень з рідної землі вирватися. Є і цілком успішні люди, які приїжджають в Україну, щоб працювати на хороших роботах або відкрити власний бізнес. Отже, добре не лише там, де нас нема, а й там, де ми є? Що думають про це іноземці, які обрали місцем роботи й тимчасового проживання Україну, нещодавно з’ясовувала компанія «Ернст енд Янг», провівши дослідження «Огляд особливостей проживання і роботи іноземних громадян в Україні».

Опитали понад 250 іноземних громадян і з’ясували, що 58% респондентів загалом задоволені своїм перебуванням та роботою в Україні. Якщо так багато іноземців вважають, що тут добре, то, може, в наших песимістів повинно поменшати приводів до згущування фарб? Однак, як з’ясувалося, підсумки торішнього опитування були більш райдужними.

— Ми робили подібне опитування й роком раніше. У 2010 році задоволених перебуванням в Україні було 80%, — повідомила «Урядовому кур’єру» партнер податково-юридичного відділу та керівник групи Human Capital компанії «Ернст енд Янг» в Україні Ольга Горбановська. — За результатами оглядів, проведених у 2010 та 2012 роках, можна стверджувати, що рівень задоволення життям в Україні серед іноземців істотно знизився.

Як негативні фактори проживання в Україні іноземці називають корупцію (38%), грубість (30%), поганий сервіс (26%) та незадовільний медичний сервіс (44%). 52% респондентів особисто стикалися з хабарництвом у державних структурах.

Треба зауважити, що майже половина респондентів дослідження — власники бізнесу, представники вищого та середнього керівництва (4% — власники, 26% — голови правління і генеральні директори), майже 40% вибірки складають працівники професійної ланки. 64% респондентів говорять про негативний бізнес-клімат в Україні. Основними проблемами вони вважають корупцію (75%), порядок оподаткування (49%), митне і торгове регулювання (45%), політичну нестабільність (43%).

Як зауважує Ольга Горбановська, іноземним бізнесменам доводиться часто співпрацювати з державними установами, звертатися в різні державні інстанції. Прикро, що лише у 12% опитаних залишилося позитивне враження від такої співпраці. А в 2010 році задоволених було набагато більше — 30%. Чимало іноземців відзначили високий рівень бюрократії і корупції у всіх державних інстанціях України, а також непрофесіоналізм співробітників. Неодноразово іноземні службовці стикалися з корупцією у митних, податкових, реєстраційних установах, а також судах.

Наприклад, щодо Державтоінспекції — показник позитивної оцінки впав до 6% у порівнянні з 13% у позаминулому році, для податкової служби — до 8% з 12%.

Половина учасників опитування також відзначила брак кваліфікованих кадрів в Україні, хоча у 2010 році на це нарікали 66% опитуваних. Отже, професійні якості наших фахівців поліпшилися. Зарубіжні колеги переглянули свої вимоги до них. Цікаво, що в 2010 році лише 4% іноземців відзначили недалекоглядність та відсутність ініціативи в українців. А ось торік — майже 13%.

Імпонує — працьовитість

Можна подумати, що нічого хорошого іноземці в Україні та українцях не бачать. А тим часом більшість респондентів працюють і живуть в Україні від одного до трьох років (32%), деякі — від трьох до п’яти (20%) і приблизно третина — понад п’ять. Залишатися в Україні на п’ять років і більше планують 34% іноземних громадян, ще 32% — від одного року до трьох. Отже, якщо залишаються — не все так погано?

Цікаво, представники яких країн хотіли б залишитися в Україні назавжди, а хто хоче чимшвидше її покинути?

— За результатами огляду, серед іноземців, які планують залишатися в Україні більш як п’ять років, 48% із США, 32% з ЄС, 1% із СНД, 19% — інші країни, — каже Ольга Горбановська. — А серед іноземців, що планують залишити Україну менше, ніж через рік, переважають вихідці з ЄС (53%), громадяни із США — 35% та представники інших країн — 12%. Тобто неможливо виділити загальну тенденцію. Основні причини повернення іноземців у країну походження — особисті та негативні соціальні аспекти життя в Україні (по 27% відповідно), 25% — через неможливість забезпечення відповідного рівня якості життя, ще 23% респондентів залишають Україну через обмежені можливості кар’єрного зростання.

Хоч деякі учасники опитування зазначили, що не бачать для себе причин для повернення у країну походження. Тим паче щодо деяких аспектів їхні оцінки життя в Україні зросли. Понад 60% учасників опитування відзначають гостинність та приязність українців порівняно з 39% у 2010 році. 19% іноземців зауважили, що їм імпонує наша працьовитість та вмотивованість. Серед чинників, що сподобалися найбільше, — високі сімейні цінності, чесність партнерів і цікава співпраця з талановитими молодими менеджерами.

Урядовий Кур'єр

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента .

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента А.Портнов объявлен в розыск Министерство внутренних дел объявило в розыск бывшего первого заместителя главы Администрации Президента Андрея Портнова. Об этом сообщается на сайте Министерства внутренних дел в разделе «лица, ...

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича В Генеральной прокуратуре провели допрос бывшего министра юстиции Александра Лавриновича в производстве о злоупотреблении служебным положением во время расходования государственных денег в сумме ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде перекрито рух транспорту Державтоінспекція інформує, що з метою попередження правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку в місцях проведення святкових заходів у період з 18:00 31 грудня 2014 року до 06:30 ...

Ещё материал по теме: