Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Обжалование и оспаривание исполнительной ...

Обжалование и оспаривание исполнительной надписи Обжалование и оспаривание исполнительной надписи сотрудников нотариальных служб по национальному законодательсву.

Відповідальна арифметика святкової трапези

Відповідальна арифметика святкової трапези

«Урядовий кур’єр» з’ясовував, скільки в різних регіонах України коштує цього року розговітися

Хоч до Великодня ще тиждень, більшість господинь уже починають запасатися продуктами. І не даремно — адже що раніше купиш м’ясо, сало, яйця, огірки й помідори, то в меншу суму вони обійдуться. За спостереженням експертів, різниця в ціні може сягати 15%. Тому завчасний харчовий шопінг виправданий. Скільки коштуватиме великодній кошик у різних регіонах України, з’ясували кореспонденти «Урядового кур’єра». Також ми дізналися, як за православними традиціями потрібно накривати великодній стіл.

Луганськ. Вибір багатий, ціна доступна

Головний секрет святкових закупівель місцевих господинь такий: щоб придбати продукти харчування за вигідними цінами, потрібно перемогти в собі нетерплячку. Бо тільки-но ціни спробували «підскочити», як міська рада оголосила про проведення 27 квітня передвеликоднього ярмарку. Цього дня жителям і гостям міста запропонують придбати сільськогосподарську продукцію за цінами виробників, а також харчові вироби підприємств обласного центру. Тож навіть якщо яйця (перший основний символ свята) і купуватимуть десятками, підняти на них ціну навряд чи вдасться. І паски відоме луганське хлібопекарське підприємство «Луганськмлин» пропонує продавати саме за цінами, які не перевищують торішніх. Вибір багатий, ціна доступна, а якість неперевершена. Не в кожної господині вийде така смакота і краса. Покупцям дуже добре.

А ось продавці на Центральному ринку змушені закликати людей, щоб розпродати товар. Зараз тут свинину можна купити майже за такими самими цінами, які були й на новорічні свята. А сало подорожчало.

«Якщо враховувати розмір нашої пенсії, то ціни просто непосильні», — бідкається інтелігентна пенсіонерка. Цікаво, що біля сала із прорістю продавці навіть виставили цінник, щоб отакі літні пані даремно не відволікали запитаннями. Пенсіонерів не побачиш і в рядах, де торгують окостами, домашніми ковбасами й грудинкою.

Та добрі господині знають, як здивувати сім’ю й родичів екзотичними стравами за рахунок фантазії, а не тугого гаманця. Тут головне — правильно організувати сам процес. Головний атрибут святкового застілля — паска, рецепти приготування якої в кожної господині власні.

Цього світлого дня важливо не забути про тих, кому не по кишені такі ласощі. Саме так вважають юнаки й дівчата з Алчевська. Тому готуються напередодні Великодня спекти 1025 святкових кексів і зробити стільки само вітальних листівок, які подарують незаможним парафіянам міста, а також пацієнтам і лікарям, які перебуватимуть у стаціонарах у Великодні свята. Така кількість святкових кексів та листівок символізує цьогорічна дата — 1025-річчя хрещення Русі.

Чернігів. Вберемо паску у вишиту запаску

До Великодня господині Придесення починають готуватися з… осені, збираючи сухе лушпиння цибулі для фарбування яєць. Золотаво-червонясті пелюстки проварюють і дають їм хоч ніч настоятися. Тому знали б ви, скільки можуть викликати радості дитячі вигуки з енергійним вимахуванням порожнім кошиком з-під цибулиння: «Мамо, а я тобі допоміг прибратися до свята!»

Готуючи крашанки, важливо дотримуватися головного секрету їхнього насиченого кольору: рівномірне і красиве забарвлення матимуть яйця з темною шкаралупою. Тож саме час завітати на базар і зробити головні запаси.

Навчені досвідом попередніх років, чернігівки пам’ятають, що у передсвятковий тиждень вартість продуктів на ринках зростає мало не щодня і тримається до закінчення травневих свят. Тож треба встигнути заповнити холодильники смакотою для великоднього частування якщо не до першого, то хоча б до другого цінового стрибка.

На ринку добірні яйця поки що мають стабільні розцінки, які з невеликими перепадами тримаються з осені: 8 гривень за десяток, дрібні трапляються і за 6,50. На початку тижня за свинину просять 48 гривень за кілограм, але якщо поторгуватися, можна купити й за 40. Вартість телятини — 45 гривень за кілограм, стільки само в середньому коштує кілограм сала. Кілограм домашньої ковбаси — 56,9 гривні. Свіжі красиві огірки й помідори можна купити відповідно за 28 і 30 гривень. Щоправда, якщо гірша якість, зменшується і ціна, але хто купуватиме про запас зіпсовані овочі?

Також час подбати і про випічку. Адже перед Великоднем у домівці має пахнути здобою, навіть якщо господиня купуватиме паску. Тож без пирогів і святкового кексу не обійтися. Пригадую, як у дитинстві паски були посипані фарбованим у різні кольори пшоном. Воно було красиве, але не їстівне, і бабуся виколупувала всю красу виделкою. Зате тепер вистачає прикрас із карамелі: 89 копійок за пакетик, а набір з цукровими квітами і пташками — 3,99 гривні. Можна купити прикраси із зображеннями церков, хрестами і народними візерунками. Паперові форми коштують 1,60—2,10 грн.

Гарний кошик зі смачним вмістом треба й гарно накрити. Великодня серветка обійдеться у 12 гривень. Але у день цього світлого свята найбільш доречним здається вишитий бабусею рушник.

Київ. Хто рано скуповується, той заощаджує

Серед більшості українських споживачів найпопулярніше місце торгівлі — базар. Тут можна дізнатися не лише останні політичні новини, а ще й цінові тенденції. І найцікавіше, що прогнози базарних продавців відображають реальну картину. Щоб не відставати від життя, кореспондент «Урядового кур’єра» теж вирушає на ринок.

Базарна економія

На одному зі столичних базарів, який вдало розташований неподалік залізниці, життя вирує. Тут торгують не лише перекупники, а й багато господарів, які вирішили продати надлишок городини, м’яса, молока. Тому на цьому базарі ціни трохи нижчі, ніж на інших. І найголовніше: тут можна і потрібно торгуватись. І як показує досвід, так добре заощадити.

Свій передсвятковий шопінг розпочинаю з відвідин м’ясного павільйона. Проте зайшовши всередину, розумію, що сьогодні вибір свинини, яловичини й сала не дуже великий. Продавців посеред тижня завітало на базар небагато. У середньому ціни на м’ясо такі: свинячу вирізку можна купити за 65 гривень за кілограм, сало — від 20 до 50 гривень (без м’ясної прорості), яловичину — від 65 гривень.

За кожного покупця продавці мало не б’ються. Адже українці зазвичай скуповуються напередодні свят. А в будні м’ясним павільйоном прогулюється кілька пенсіонерок, яким би кісточок купити якнайдешевше, а на вирізку вони й не дивляться. Тож побачивши потенційного покупця, торгівці припрошують скуштувати сальця і купити м’ясця.

Продавчиня Марія Петрівна пропонує купувати саме в неї, адже вона продає власноруч вирощену свиню. Тому й віддає задешево.

— Беріть, бо в суботу й неділю буде дорожче. Адже ми продаємо свиню, яку самі вигодували, не те що інші, — пошепки розповідає Марія Петрівна. — Ми її для себе зарізали. А те, що залишилося, вирішили продати. Тому сьогодні приїхали з Березані, бо потім буде не до торгівлі — готуватимемося до свят. Та й вільне торгове місце напередодні першотравня важко знайти. А ми ж не хочемо реалізовувати продукцію на стихійному ринку, де, кажуть, м’ясо навіть хворих тварин продають. Наша свинка здорова, і годували ми її не штучними кормами.

Поговоривши з господинею з Березані, йду далі й натикаюсь на хлопця, який продає сало за 20 гривень. На запитання, чому так дешево, продавець дивиться на годинник, зітхає і зізнається: «Бо додому вже хочу їхати. Зранку стою, все розпродав, а оце кілька кілограмів сала й ребра залишилися. Беріть, дешево віддам. Ви зараз ніде не купите свинячі ребра за 45 гривень». Важко не погодитись із хлопцем, тому й отоварююсь у нього. Адже добре знаю, що, приміром, на столичній Бессарабці в центрі міста годі й шукати такі низькі ціни. Тут ціна на ребра стартує з позначки 60 гривень. А сало з прорістю коштує приблизно 100 гривень за кілограм, тоненьке — від 30. І просити знижку на, так би мовити, центральному базарі — марна справа. Тут орієнтуються на заможних покупців, тому й ціни відповідні.

Традиційне здорожчання

Ще один продукт, без якого неможливо уявити великодній стіл, — яйця. На відміну від м’яса, їх вибір вражає. Тут тобі й фабричні, й домашні. Найдешевші фабричні коштують 6 гривень за десяток, проте вони маленькі. А трохи більші обійдуться в 10 гривень, відбірні — 13—14.

Бабусі ж пропонують купити домашні за 15—18 гривень. Якщо гарненько поторгуватись і натрапити на добру бабусю, можна купити і за 13. І це попри те, що ще тиждень тому годі було й шукати домашні яйця, дешевші за 20 гривень. Таке зниження ціни пояснюється просто: навесні кури починають краще нестися. Проте варто зауважити, що перед травневими святами та Великоднем ціна на цей продукт трохи зросте. Це традиційне підвищення вартості в межах 10—15%.

І який же великодній стіл без свіжих овочів? Так, на базарі з машини можна купити свіжі великі огірки по 12 гривень. Помідори обійдуться у 20 гривень за кілограм. Це все городина українських виробників. Проте дешево отоваритися вийде лише у тих, хто може скуповуватися серед дня, бо ввечері таких машин уже немає. Трохи далі імпортні маленькі огірочки продають по 20 гривень, а помідори — по 23—26.

— Це огірки з-під Києва, з Калинівки Броварського району, вони значно смачніші за іноземні, та ще й дешевші, — запрошує покупців продавець Валентина. — Огірків цього року багато вродило, тому вони такі дешеві, та ще й смачні.

А ось пасок на базарі ще не продають. Проте дядько Микола, який торгує пиріжками, розповів, що незабаром спечуть і паски. Він їх планує продавати за таку саму ціну, як і торік. Півкілограмові коштуватимуть 25 гривень, кілограмові — 50. Проте, звісно ж, найсмачніша паска та, яку господиня сама спече.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Марія КОЛЕСНИК, керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції «ААА»:

— Якщо брати мінімальний набір продуктів, з яким ви підете до церкви на Великдень, то це паска, яйця й вино. Тут цінова ситуація така: мінімальна вартість кагору — 25 гривень, максимальну назвати важко, адже вона майже не обмежена. Півкілограмова паска коштуватиме 25 гривень. На мою думку, якщо вона буде дешевша, це вже просто хліб із родзинками. Якщо паска спечена у столичній кондитерській, то 250 гривень — не межа.

Чи варто скуповуватися завчасно? Думаю, що напередодні свят ціни на продукти зростуть приблизно на 15%. Це стосується більшості продуктів. Адже цього року травневі свята і Великдень збігаються. Тому попит зросте.

Щодо окремих продуктів, то яйця цього року подешевшали приблизно на 20%. Ще недавно вони коштували майже 8 гривень — це відпускна ціна птахофабрик, сьогодні це вже 5,50—6 гривень. Відповідно уроздріб 8 гривень. Не говоримо про брендовану продукцію, а про ту, яку реалізують на базарах.

Овочі, а саме борщовий набір, подорожчали. Проте це жодним чином не пов’язано з Великоднем. Таку тенденцію ми спостерігаємо з кінця березня. В середньому овочі дорожчають чи не на 30% щотижня. З одного боку це пов’язано із завершенням сезону, а з іншого — є спекулятивна складова, адже коли почали говорити про підвищення, то фермери швидко зорієнтувалися в ситуації й трохи підвищили ціни. Зараз у столиці середні гуртові ціни на борщовий набір — 2,50—3,50 гривні за кілограм. Як правило, на сході країни дешевше, на заході трохи дорожче. Це стосується немитої продукції. Мита, наприклад, морква може коштувати навіть 8 гривень.

Львів. Що освятять галицькі господині

Міста й села, як і люди, чепуряться до найвеличнішого у християнському календарі свята. Пізній Великдень дозволив навести після сніжної зими лад на міських вулицях, парках і скверах, обійстях. Бо найбільша окраса свята — чистота, що так пасує до буяння зелені довкола. А ще господині заклопотані тим, аби у великодньому кошику було все, що традиційно освячують цього дня у храмах, і щоб меню святкового столу не спустошило сімейні бюджети.

Про наближення Великодня нагадує звичний передсвятковий ажіотаж на ринках, численні перехожі з кошиками в руках, які в Галичині віддавна є атрибутом цього величного свята. Ці кошики в родинах змінюють нечасто: їх бережуть як сімейні реліквії. Та поки справа дійде до його збирання, господиням належить завчасно подбати, аби було що покласти. Завбачливі господині підготовку до свята розпочали давно: закупили до столу ті продукти, які не псуються. Хто самотужки готує копченості, теж давно замаринував шинки та полядвиці й тепер підраховує заощаджене.

— Ще тиждень тому, — розповідає пані Катерина, яка хоч мешкає неподалік центру, разом із сусідами облаштувала, як жартує, власний коптильний цех: поставили у садку металеву діжку й добре перевіреним дідівським способом упродовж багатьох років готують шинки й ковбаси. І собі й донькам буде що в кошик та на стіл покласти, а головне — економія вийшла чимала, бо м’ясо купувала не на найближчому (і недешевому) базарі. Але навіть не це головне: м’ясопродукти домашнього виробництва якісні.

Ті, хто не мав змоги зробити закупи раніше, нарікають: ціни на м’ясопродукти реалізатори підвищують щодня. Багато хто нарікає: раніше можна було на передсвяткових ярмарках у Львові дешевше купити, цього ж року чомусь не ярмаркували. Бо, як і в попередні роки, на ринках Львова правлять бал реалізатори з перекупниками — місць для селян зі свіжиною як не було, так і немає. Тому, крім ціни, важливо вибрати якісну продукцію.

Хоч ціновий чинник теж не завжди визначальний: ціну м’ясопродуктів підняли й одні, й інші продавці. А ціни, що називається, зашкалюють: за кілограм свинячої вирізки доведеться викласти 70—80 гривень. Не надто приємні сюрпризи чекають тих, хто надає перевагу яловичині, — на неї теж підняли ціни, і кілограм шинки коштує 60—70 гривень. Стрімко здорожчали й субпродукти, приміром, печінка та язик дотягують до сотні гривень за кілограм. Кому гаманець не дозволяє розкошувати, доводиться задовольнятися м’ясом птиці. Але й воно б’є цінові рекорди: кілограм філе коштує 45 гривень. Завбачливі господині охоче беруть про запас сало по 40—45 гривень.

Заощадити на передсвяткових витратах вдається тим, хто вибрався на закупи на оптовий ринок .

Як і прогнозувалося, стрімко пішли вгору ціни на яйця: у великодньому кошику це продукт №1, та й паски без них не спекти. Зросло в ціні й молоко. Та все ж цьогорічним рекордсменом можна вважати сир домашній, з якого «плесканки» (обов’язковий продукт у кошику) запікають. До Великодня ще майже тиждень, а кілограм доброго сиру дешевше за 40—60 гривень жодна газдиня не продасть!

Та попри цінову еквілібристику, святковий стіл у галичан має бути щедрим.

Миколаїв.Із сільськими жителями легко торгуватися

Великоднє розговіння миколаївцям коштуватиме не набагато дорожче, ніж торік. Такий висновок можна зробити після відвідувань кількох ринків. Хоч ціни на основні продукти великоднього кошика різняться залежно від району міста.

У центральному гастрономі із власним кондитерським цехом найнижча ціна за маленьку паску — 10 гривень. Натомість витвір кулінарного мистецтва коштує до сотні. Тоді як у спальних районах — таких, як Ліски та Намив, вартість магазинної паски стартує з 5—6 гривень, найдорожча досягає 15.

Продавець одного з хлібних кіосків Галина каже, що ціни на паски не змінилися порівняно з торішніми. Як тоді, так і зараз виробник пропонував їх за чітким парним розкладом: 6, 8, 10, 12 гривень залежно від розміру. «Паски в нас смачні, — продовжує жінка, — бо випікають їх у приватній пекарні в невеликій кількості та з дотриманням домашньої рецептури. Переконана, нинішні молоді господині й гадки не мають, як пекти паску. Всі давно перейшли на магазинні».

Найсмачніша та паска, яку спекла господиня вдома. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Обов’язковий шашличний комплект зі свинячої вирізки поки що на ринках пропонують також за торішньою ціною. За кілограм просять 55—60 гривень. Продавці запевняють, що на особливі цінові стрибки напередодні свят не розраховують. Тому на невеликих базарах, наприклад, перед Великоднем ніколи не збільшують кількість закупівлі м’ясної продукції. Кажуть, добре, якби це розкупили. Трохи дешевше, на 2—3 гривні, м’ясо, сало, яйця, молочні продукти на ринку біля старого залізничного вокзалу. Сюди з власною продукцією приїжджають люди з сіл. З ними легко торгуватися.

Свіже сало в Миколаєві можна придбати по 25—30 гривень, копчене — до 50.

Залишається невисокою вартість яєць. У середньому в місті магазинні яйця коштують 7 гривень, домашні — 9—10. Скаржиться на низький купівельний попит продавець цього товару з ринку «Колос» Валентина. Каже, майже щодня закупівельна ціна на яйця різної категорії знижувалася перед Великоднем на 20—40 копійок. Розкрила і комерційну таємницю: різниця між закупівельною ціною та роздрібною становить близько 1,5 гривні. Якщо невелике яйце («маломірне») придбають у виробника по дві гривні, продають десяток по 3,50.

«Велику популярність, — продовжує Валентина, — мають зараз перепелині яйця. Ми їх закуповуємо безпосередньо у господаря і продаємо по 7,5 гривні за десяток. До речі, наша родина на Великдень завжди фарбує саме перепелині яйця. Ранні овочі навіть на півдні мають високу ціну, хоч вона «стрибає». Адже продукція переважно іноземного виробництва. Так звані херсонські помідори зазвичай виявляються турецькими. Огірки з початку весни не подешевшали, але різниця між цінами в різних районах доходить до 7—8 гривень. У середньому їхня вартість становить 22 гривні за кілограм. Помідорів місцевого виробництва майже не знайдеш, а ціна на імпортні, ті, що воскові й без смаку, починається з 20 гривень і доходить до 25. Любителі традиційного кагору можуть посмакувати його, віддавши за пляшку від 30 до 35 гривень.

«Лише в здоровому тілі може бути здоровий дух»

Олег МЕЛЬНИЧУК, протоірей

Х ристове Воскресіння вважається святом із свят і торжеством торжеств. Тому навколо нього існує багато міфів. Яких традицій варто дотримуватись та на що потрібно звертати увагу, ми розпитали протоієрея Олега Мельничука.

— На вашу думку, яких традицій бажано дотримуватись, готуючи страви до великоднього столу?

— Це свято із свят і торжество торжеств, тому дуже важливо співпереживати Воскресінню Христа, Його розп’яттю, буттю в гробі. І якими б не були вишуканими страви — це лише те, що має дотичний характер. Звичайно, паска, яйця, м’ясні та молочні продукти, вино — це все розрада. Ми знаємо, що таке паска як випічка, чому яйця фарбуються, але це лише показує зовнішній бік свята. Щодо великодніх традицій, маю наголосити, що дуже важливо пам’ятати: не традиції формують свято, а виключно сама його суть. Тобто ми не повинні будувати свою віру і ставлення до Великодня через наїдки. Адже це другорядна річ, яка лише доповнює свято Воскресіння Христового.

— А чи варто користуватись наклейками для яєць із зображенням, приміром, Діви Марії?

— Наносити в той чи інший спосіб на яйця зображення Ісуса Христа, Божої Матері, святих — блюзнірство. Висловлюючись мовою юриспруденції, — наруга над святинями. Адже ми нанесли картинку на яйце, потім його з’їли і викинули цю наклейку на смітник і топчемо ногами зображення. Загалом, дуже важливо, щоб віра проявлялась через шанобливе ставлення до предметів релігійного культу. Наше ставлення до Господа Бога прямо залежить від ставлення до церковних предметів культу.

— Як потрібно правильно розговлятись?

— Церква дбайливо ставиться до фізіології людини. Ще в IV—V сторіччях напередодні Великого посту були встановлені такі правила: спочатку йде тиждень, коли в середу та п’ятницю дозволено вживати м’ясні й молочні продукти. За два тижні до Великого посту не можна їсти м’ясних і молочних продуктів, за тиждень до посту, в середу та п’ятницю, заговляємось на м'ясо і їмо лише яйця та молочні продукти. Таким чином канонічними нормами раціон підлаштовується до нормального функціонування організму людини. Саме висота духовної аскези припадає на Страсний тиждень. Потрібно розговлятись так, щоб організм не отримував стресу. Але це ще не означає, що відкрився шлюз і ми повинні «вкидати» в себе все, що дозволено церквою. Потрібно пам’ятати: тіло — храм душі, тому його теж потрібно берегти. Адже лише в здоровому тілі може бути здоровий дух.

— Деякі люди кажуть, що крашанки потрібно варити так: до заходу сонця взяти воду з трьох криниць, додати свяченої і лише потім варити яйця. Мовляв, лише в цьому випадку вони будуть правильні. Як ви вважаєте, чи варто дотримуватись таких традицій?

— Наш народ і взагалі людина як цільна істота дуже схильна робити з нічого свою релігію. Тому тут не повинно бути ніякої міфології і якогось духовного символу. Є вода, є пофарбовані яйця, які потрібно освятити у Великодню ніч.

ТРАДИЦІЇ

За церковною традицією, фарбувати яйця потрібно у Чистий четвер, також цього дня прибирають удома, купаються та стрижуться. Ну і, звісно, писанка чи крашанка — це не лише оберіг, а й найкращий подарунок близьким та друзям. Саме тому фарбуванню яєць приділяється чи не найбільше уваги. Правильно фарбувати яйця потрібно, дотримуючись наступних порад:

- щоб фарба лягала рівніше, перед тим, як варити яйця, їх бажано протерти спиртом;

- щоб під час варіння яйця не тріснули, додайте у воду кілька столових ложок солі;

- якщо в застіллі братимуть участь діти, бажано уникати хімічних барвників, краще віддати перевагу натуральним — буряковому соку, лушпинню цибулі тощо. Адже штучні барвники можуть проникнути всередину яйця і потрапити в організм дитини;

- для того, щоб крашанки блищали, їх варто змастити олією.

Найпопулярніші способи фарбування яєць:

- за допомогою лушпиння цибулі. Для початку потрібно «приготувати» саму фарбу — пропарити з півгодини достатньо велику кількість лушпиння, потім відставити і дати відвару настоятись. Після чого кладемо в нього сирі яйця і варимо до готовності. Якщо хочеться темніший колір — додаємо більше лушпиння, світліший — менше;

- якщо проварити сирі яйця зі шпинатом чи кропивою, вони матимуть зелений колір, його насиченість залежить від концентрації трави. Проте це доволі ризикований спосіб фарбування, якщо не пощастить з травою, то колір вийде не дуже гарним;

- якщо поварити яйця в куркумі, вони будуть жовтого кольору;

- фіолетовий колір яйця отримають, якщо їх фарбувати настоянкою з фіалок. Готується він наступним чином: беремо квітки фіалок, заливаємо їх окропом, даємо настоятись і замочуємо в ньому яйця на ніч. Якщо в настоянку додати трохи лимонного соку, отримаємо лавандовий відтінок;

- яйця, зварені разом із грецьким горіхом, матимуть світло-бежевий чи коричневий колір;

- рожевий колір можна отримати за допомогою соку журавлини. Для цього потрібно видавити сік, відварити в ньому яйця і залишити на ніч;

- крашанки будуть синього кольору, якщо їх натерти червоною капустою;

- поваривши яйця в меленій каві, отримаємо бежевий чи коричневий колір;

- для того щоб отримати абстрактний малюнок на яйцях, їх варто загорнути в лушпиння з цибулі, а потім в марлю, після чого проварити в будь-якому барвнику. Таким чином отримаємо яйця в «розводах».

ДО РЕЧІ

Антимонопольний комітет України рекомендує основним виробникам — птахофабрикам та спеціалізованим мережам роздрібної торгівлі — утриматись від необгрунтованого підвищення цін на яйця курячі на період травневих свят. Такі рекомендації було подано 30 основним птахофабрикам, які виробляють найбільші обсяги курячих яєць. А також 19 найбільшим суб’єктам господарювання — спеціалізованим мережам роздрібної торгівлі харчовими продуктами.

Урядовий Кур'єр

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента .

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента А.Портнов объявлен в розыск Министерство внутренних дел объявило в розыск бывшего первого заместителя главы Администрации Президента Андрея Портнова. Об этом сообщается на сайте Министерства внутренних дел в разделе «лица, ...

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича В Генеральной прокуратуре провели допрос бывшего министра юстиции Александра Лавриновича в производстве о злоупотреблении служебным положением во время расходования государственных денег в сумме ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде перекрито рух транспорту Державтоінспекція інформує, що з метою попередження правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку в місцях проведення святкових заходів у період з 18:00 31 грудня 2014 року до 06:30 ...

Ещё материал по теме: