Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Гражданский брак и немного права

Гражданский брак и немного права Прежде, чем оформить собственные отношения многие молодые пары предпочитают пожить свободно, не обременяя себя штампами и ...

Обжалование и оспаривание исполнительной ...

Обжалование и оспаривание исполнительной надписи Обжалование и оспаривание исполнительной надписи сотрудников нотариальных служб по национальному законодательсву.

З іноземними номерами їздити небезпечно, Редакції виданьЗ іноземними номерами їздити небезпечно5 березня цього року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, відповідно до якої термін користування авто з іноземними номерними знаками обмежується 20 днями з моменту перетину кордону.

Тому нещодавно ДАІ та митна служба розпочали спільні рейди. Під "прицілом" правоохоронців — авто, в яких прострочено термін перебування на території України. Переважно йдеться не про "заблукалих" іноземців, а наших співвітчизників, які придбали машину, зареєстровану за кордоном і завезли її, скориставшись лазівками у законодавстві.

Рейди відбуваються наступним чином. Співробітник ДАІ зупиняє авто з метою перевірки документів, мотивуючи це оперативними заходами, й одразу зв'язується з митною службою. Якщо машина перебуває в Україні незаконно, то на місце виїздить працівник митної служби і складає на водія протокол про адміністративне правопорушення. Штраф доволі відчутний: наприклад, за кожен день перевищення строку перебування транспортного засобу комерційного призначення на території України — 170 гривень. Якщо сплатити штраф водій відмовляється, автомобіль може бути конфіскований. Що ж робити, коли ви потрапили в таку ситуацію?

По-перше, запитайте про причину зупинки. Якщо інспектор скаже, що підозрює вас у простроченні відповідних термінів перебування авто на території України без перереєстрації номерних знаків, зазначте, що він перевищує свої повноваження, адже контроль з дотримання митного законодавства не входить до компетенції співробітників ДАІ.

Якщо вас і надалі не відпускають, пам'ятайте: адміністративне затримання можливе лише у випадку складання відповідного протоколу. Та й за таких умов воно не має перевищувати трьох годин. Тож вимагайте, щоб інспектор склав протокол і вказав у ньому причину затримання. Зробити це правоохоронцю буде доволі складно, адже жодних законних підстав підозрювати вас в іншому правопорушенні у нього немає.

Якщо інспектор цього не зробив, маєте право рухатися далі. Як варіант — зачинити авто і залишити місце зупинки. У цьому випадку доправити машину евакуатором на штрафмайданчик співробітник ДАІ не має права.

Обов'язково зафіксуйте своє спілкування з інспектором на мобільний телефон, відеореєстратор, диктофон тощо. Повідомте, що скаржитиметеся до прокуратури, а якщо представник митної служби таки приїде та складе протокол — оскаржуватимете його в суді. Підставою може бути стаття 7 Кодексу про адміністративні правопорушення( 80731-10 ). Згідно із її положеннями, провадження у справах про адміністративні правопорушення повинно здійснюватися на основі суворого дотримання законності, а застосування уповноваженими на те органами і посадовими особами заходів адміністративного впливу має провадитися в межах їх компетенції відповідно до закону. Розмитнення авто здійснюється на митному посту, тож і протокол про порушення митних правил складається лише на місці, де має проходити контроль власник транспортного засобу.

Артур АЛІЄВ, юрист.

Юридичний портал Справедливість

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента .

Экс-первый заместитель главы Администрации Президента А.Портнов объявлен в розыск Министерство внутренних дел объявило в розыск бывшего первого заместителя главы Администрации Президента Андрея Портнова. Об этом сообщается на сайте Министерства внутренних дел в разделе «лица, ...

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича

В ГПУ допросили экс-министра юстиции А.Лавриновича В Генеральной прокуратуре провели допрос бывшего министра юстиции Александра Лавриновича в производстве о злоупотреблении служебным положением во время расходования государственных денег в сумме ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде ...

До уваги водіїв! У центрі Києва на Новий рік буде перекрито рух транспорту Державтоінспекція інформує, що з метою попередження правопорушень та забезпечення охорони громадського порядку в місцях проведення святкових заходів у період з 18:00 31 грудня 2014 року до 06:30 ...

Ещё материал по теме: